ŚNIADANIE DAJE MOC… NA CAŁY DZIEŃ
Aby zwiększyć świadomość uczniów na temat roli zdrowego odżywiania
Szkoła Filialna w Soczewce już po raz kolejny włączyła się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. O całej akcji informowała gazetka na korytarzu szkolnym przygotowana przez uczniów klasy 2 z wychowawcą.
W końcu nadszedł ten dzień; we wtorek 8 listopada wraz z pierwszym dzwonkiem rozpoczęły się prace w szkolnej kuchni. Uczniowie pod czujnym okiem swych pań najpierw przygotowali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie. W przygotowaniach podobnie jak w roku ubiegłym, ochoczo wsparli nas rodzice naszych uczniów. Dzięki dużemu zaangażowaniu wszystkich, na naszych szkolnych „stolikach śniadaniowych” znalazły się kolorowe kanapki, serki, przeróżne sałatki warzywne i owoce.
Był to dzień nie tylko zdrowy, lecz także radosny, pyszny i kolorowy.
Tego dnia przeprowadzono również pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby, mięsa i ciemny chleb zamiast bułek, a także picie wody czy soków, zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Mowa była też o niezbędnym ruchu oraz o unikaniu słodyczy i chipsów, które nie są zbyt zdrowe.
Wychowawcy i nauczyciele