8 LISTOPADA – DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania zainicjował w 2007r. ówczesny komisarz Unii Europejskiej ds. zdrowia Markos Kyprianou. Jego celem jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywania się. Pierwsze śniadanie jest dla dzieci najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia – przypominają eksperci. 8 listopada klasy 0c i I obchodziły Dzień Zdrowego Śniadania. Już od dłuższego czasu dzieci mają okazję słyszeć, jak ważne jest zjadanie śniadania, oczywiście jeszcze bardziej smakuje kanapka zrobiona według własnego uznania. Przy tej okazji, dzieci mogły również powtórzyć słownictwo z zakresu języka angielskiego o owocach i warzywach, które właśnie jesienią mają w treściach programowych i realizują z p. Martą Olszewską. Dzieci z klasy I dodatkowo wykonały gazetkę tematyczną ze swoją panią w zakresie innowacji pedagogicznej. Nie zabrakło również zajęć technicznych, podczas których uczniowie wykonali piękne krowy z kartoników.
p. Monika Bednarek
p. Aleksandra Białkowska