NASZA SZKOŁA W OGÓLNOPOLSKIM PROGRAMIE EDUKACYJNYM ”GOTUJ SIĘ NA ZMIANY”
Celem programu GOTUJ SIĘ NA ZMIANY jest propagowanie wśród uczniów szkoły podstawowej dobrych nawyków związanych z prawidłowym odżywianiem. Pragniemy edukować młodzie w zakresie zasad prawidłowego żywienia oraz świadomego budowania nawyków żywieniowych.
Program w naszej szkole prowadziły pani Agnieszka Paradowska i pani Aleksandra Migdalska. W projekcie uczestniczyła klasa VB. W ramach projektu uczniowie zrealizowali różnego rodzaju zadania, za które otrzymali punkty. Szkoła, która zdobędzie największą liczbę punktów otrzyma cenne nagrody. W maju i czerwcu uczniowie zrealizowali już następujące zadania:
1. Lekcje z wiedzy o odżywianiu: „5 porcji święzych warzyw i owoców”, „Nie marnuj jedzenia - przemyśl zakupy”, “Racjonalne żywienie”, “Techniki kulinarne”, “Żywność bogactwem skłądników - czytanie etykiet”. Podczas lekcji uczniowie klasy VB przygotowali prezentacje multimedialne o podanej tematyce i przedstawili cenne informacje na temat zdrowego odżywiania.
2. Szkolne akcje, takie jak:
a) “Szkolny warzywniak”. Uczniowie przygotowali na korytarzu w szkole szkolny warzywniak. Przynieśli do szkoły warzywa i owoce, które najczęściej jedzą w swoim domach. W wiklinowych koszyczkach nie zabrakło: polskich jabłek, ziemniaków, marchewek, pietruszki, selera, pora oraz bananów. Uczniowie podczas przygotowań uzasadniali, dlaczego warto jeść warzywa i owoce.
b) “LIP - DUB o prawidłowym odżywianiu”, czyli teledysk przygotowany przez uczniów klasy VB dotyczący zdrowego odżywiania. W teledysku wystąpiły “Tańczące jarzynki”, które zaprezntowały utwór “Olimpiada w Duninowie”. Wykonanie utworu było świetną zabawą dla uczniów, pewną formą aktywności fizycznej, jak również promcją zdrowych nawyków żywieniowych w środowisku szkolnym i pozaszkolnym. Na koniec wspólnej zabawy uczniowie wykonali własną piramidę zdrowego odżywiania. Efekt ich pracy można obejrzeć na portalu youtube: https://youtu.be/sT3twVQOqJk
c) “Manifest prawidłowego odżywiania” - uczniowie przygotowali wystawę promującą zdrowe nawyki żywienia, co zrobić, aby nie marnować jedzenia i jak czytać etykiety. Wyeksponowana została również piramida zdrowego żywienia. Wystawę na korytarzu szkolnym mogli podziwiać wszyscy nauczyciele i uczniowie naszej szkoły oraz ich rodzice.
d) Akcja “Color food is so healthy and good”- robimy pyszne, zdrowe koktajle i smoothie. W ramach akcji przygotowano świeże, kolorowe bomby witaminowe, jakimi są koktajle i smothie. Uczniowie skosztowali swoich wyrobów w myśl zasady “Color food is so healthy and good” oraz poczęstowali nimi Panią Dyrektor oraz Pana Dyrektora.
3. Projekty społeczności lokalnej:
a) “Lokalna kampania informacyjna” - uczniowie klasy VB w dniu 22. 06. 2019 uczestniczyli w imprezie plenerowej “Biesiada Świętojańśka” organizowanej przez Samorząd Gminy Nowy Duninów, Szkołę Podstawową w Nowym Duninowie, Radę Rodziców oraz stowarzyszenia gminne. Podczas imprezy nad Zalewem Wiślańskim w Nowym Duninowie, uczniowie wraz z Panią Agnieszką Paradowską oraz Aleksandrą Migdalską na stoisku przez nich przygotowanym promowali zasady zdrowego żywienia. Uczniowie wykonali tablice informacyjne, na których pokazali piramidę zdrowego żywienia, instrukcje jak czytać etykiety produktów i które produkty wybierać, aby być zdrowym. Uczniowie w porcie nad Zalewem Wiślańskim w Nowym Duninowie rozdawali ulotki informacyjne o zdrowych technikach kulinarnych oraz przepisach na smaczne kolrowe koktajle, a dodatkowe zachęcali do odwiedzenia stoiska z kiermaszem potraw przyrządzonych przez nich. Zasadniczym celem kampanii informacyjnej było promowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród lokalnej społeczności, zachęcenie do zmiany trybu odżywiania i pogłębienia wiedzy na temat zdrowego stylu życia. Kampania promująca prawidłowe żywienie umożliwiąła uczniom zdobycie umiejętności związanych z reklamą i promocją podczas imprez plenerowych.
b) “Kiermasz potraw ugotowanych przez uczniów” - uczniowie klasy VB również podczas “Biesiady Świętojańśkiej” na stoisku przez nich przygotowanym częstowali przybyłych gości potrawami przez nich przygotowanymi. Dla smakoszy zdrowych produktów uczniowie przygotowali m.in.: pyszne, zdrowe kanapki, kolorowe, owocowe saszłyki, ciasto marchewkowe, muffiny jogurtowe, sałatka owocowa, koktajl truskawkowo-jogurtowy oraz ciasteczka owsiane. Kiermasz zdrowych produktów miał na celu sprowokowanie mieszkańców Gminy Nowy Duinów do refleksji na temat zdrowego żywienia oraz rozpowszechnienie nowych, smacznych dań zastępujących niezdrową żywność. Podczas przygotowywania potraw i przekąsek uczniowie zdobyli nowe umiejętności kulinarne i nauczyli się co mogą przyrządzić zamiast kupnych słodkich przekasek. W trakcie trwania kiermaszu uczniowie ustawili skarbonkę i wszyscy chętni smakosze mogli podziękować symbolicznie za degustację zdrowych przekąsek. Pozyskane przez uczniów środki finansowe zostaną przenaczone na zakup zdrowych produktów przeznaczonych na akcję “Jem zdrowe śniadanie w szkole”, którą uczniowie chcą zrealizować w szkole we wrześniu 2019 roku.
Więcej informacji na temat programu “Gotuj sie na zmiany” można znaleźć na stronie internetowej www.gotujsienazmiany.pl
Wyniki projektu już pod koniec września. Trzymajcie za nas kciukia
p. Agnieszka Paradowska i p. Aleksandra Migdalska