ENGLISH BREAKFAST W KLASIE I
Uczniowie klasy I z wielkim zaangażowaniem brali udział w zajęciach praktycznych z języka angielskiego, poznając kulturę krajów anglojęzycznych. Przy współpracy rodziców udało nam się przygotować pyszne śniadanie, lecz nieco zdrowsze od angielskiej wersji. Z uwagi chociażby na to, iż tradycyjne śniadanie angielskie składa się z co najmniej kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku: jajek (smażonych, jajecznicy lub "w koszulkach"), plastrów bekonu, parówek wieprzowych, krojonej w plastry kiełbasy white pudding (przypominającej nieco polską pasztetową) lub black pudding (przypominającej nieco polską kaszankę), pomidorów, grzybów i fasolki w sosie pomidorowym.
Dodatkowo podaje się:
- tosty z masłem i dżemem,
- płatki zbożowe z mlekiem,
- owsiankę,
- kawę lub herbatę,
- soki owocowe lub warzywne,
- sosy typu ketchup i brown sauce,
- w niektórych wariantach także podaje się ziemniaczane lub ryżowe krokiety w panierce, smażone w głębokim tłuszczu, zwane hash browns.
Taki posiłek jest bardzo tłusty i kaloryczny, więc pierwszoklasiści przygotowali własną zdrowszą wersję , wykorzystując poznane zwroty i słownictwo w języku angielskim.
p. Marta Olszewska