Tutaj powinien być opis

KARNAWAŁOWY MASTERCHEF

Jeśli wierzyć legendzie faworki, bez których dziś trudno nam wyobrazić sobie czas karnawału, a szczególnie tłusty czwartek, powstały przypadkiem. Pewien nieuważny cukiernik przygotowując pączki, niechcący wrzucił do gorącego oleju wąski pasek ciasta. Ciasto skręciło się w warkocz i nabrało złocistej barwy. Cukiernik szybko je wyłowił, a żeby uniknąć kary za marnowanie ciasta, posypał warkocz cukrem pudrem... i w taki właśnie sposób stworzył faworek. Czy tak było w rzeczywistości, trudno stwierdzić. Wiadomo, że ciastka te tradycyjnie wypiekano od dawna na terenach Litwy, Niemiec, a także na Śląsku. W zależności od regionu nosiły też one różne nazwy - chruściki, chrust, a także kreple (choć pod tym określeniem kryły się także pączki) i oczywiście faworki. Ta ostatnia nazwa pochodzi od francuskiego słowa "faveur", które oznacza wstążkę, tasiemkę. Kształtem faworki przypominają właśnie zwiniętą tasiemkę lub kokardkę. Nasze faworki wcale nie powstały przypadkiem, lecz zostały przygotowane przez młodych adeptów sztuki kulinarnej ze Szkoły Filialnej w Soczewce.

Rozwijając alternatywne metody spędzania wolnego czasu, spotkaliśmy się w ferie zimowe, 16. 02. 2017 z uczniami, nauczycielami Jolantą Kacprzak i Martą Olszewską oraz Katarzyną Ludwiczak - kierownikiem GOK, aby kultywować tradycje karnawałowe. Wszyscy uczniowie wzięli udział w konkursie "Masterchef”, polegającym na zapoznaniu uczniów z tradycjami związanymi z okresem karnawału, rozwiązaniem testu oraz pokazem umiejętności kucharskich.

Powstały przepyszne chrusty i róże karnawałowe, które znikały w zastraszającym tempie. Wyłoniliśmy trzy zwyciężczynie: Klaudia Łuczak, Julia Stawnicka oraz Wiktoria Domańska. Gratulujemy i dziękujemy za przemiłą współpracę z GOKiem!!!

Marta Olszewska

Jolanta Kacprzak

Katarzyna Ludwiczak